Krachtig en volhardend wanneer het erop aankomt: Bosch accuschroevendraaiers zetten de hoogwaterbeschermingsmuur van het zeemuseum Ozeaneum stevig vast

251369  d4c5796 2ffc8f large 1497867409

Als een stormvloed in aantocht is, dan moet er snel gehandeld worden: het Ozeaneum in de haven van Stralsund in Duitsland verdedigt zich met een hoogwaterbeschermingsmuur tegen mogelijke overstromingen. Om ervoor te zorgen dat in geval van nood alles probleemloos verloopt, wordt het opbouwen regelmatig geoefend. Bij de oefening van vandaag waren naast een goed op elkaar ingespeeld technisch team ook de Bosch accuschroefboormachine GSR 18 V-EC Professional en de accuslagmoeraanzetter GDS 18 V-LI HT Professional van de partij. Beide machines hebben hun kracht, uithoudingsvermogen en hanteerbaarheid bewezen.

Vertrouwd met walvissen, haaien, inktvissen en scholen makrelen: het Ozeaneum in Stralsund is een van de diverse locaties van het Duitse Zeemuseum. Sinds juli 2008 nodigt het museum bezoekers uit om de grootste tentoonstelling van de noordelijke zeewereld in Europa te komen bewonderen. Met de combinatie van wetenschappelijke exposities en bijzondere aquaria – het grootste bekken heeft een inhoud van 2,6 miljoen liter – werd het museum uitgeroepen tot „Museum van Europa 2010". De biotoop „zee“ met al zijn schatten komt zowel binnen als buiten overal tot uitdrukking. Zo werd de gevel van het gebouw bijvoorbeeld gemaakt met elementen van wit scheepsstaal. „Het zijn aanzienlijke waarden die dit gebouw binnen zijn muren heeft“, legt Dirk Aßmann uit, die deel uitmaakt van het technische team van het museum. Onder leiding van René Dietrichkeit houdt hij met zijn collega's Kay Schulte en Steffen Berndt alles in het oog: ventilatietechniek, verwarmingstechniek, aquariumtechniek – en natuurlijk ook de Strelasund, een zeearm van de Oostzee, direct voor de deur. „Hier aan de kust volgen wij de waterstanden en weten al op voorhand wanneer een stormvloed in aantocht is. Dan treedt de alarmketen in werking en hebben wij binnen de kortste keren onze apparatuur paraat“, vertelt Dirk Aßmann.

De hoogwaterbeschermingsmuur van het museum bestaat uit losse aluminium profielen: de dambalken die middels een groef- en messingsysteem worden gestapeld, evenals midden- en eindsteunen die de dambalken opnemen en op hun plaats houden. De plaatsing van de steunen is door verankeringen in de grond vastgelegd. Als deze zijn gemonteerd, dan kunnen de dambalken eenvoudig erin geschoven en zo gestapeld worden. Om ervoor te zorgen dat het water niet kan doordringen, worden de dambalken ten slotte met zogenoemde spanstukken gecomprimeerd. „Voor het vastzetten van de spanelementen hebben wij krachtige accuschroefboormachines nodig waarop wij volledig kunnen vertrouwen“, legt Dirk Aßmann uit en begint te werken met de GSR 18 V-EC Professional. De accuschroefboormachine hoort bij de „dynamicseries“ van Bosch. De machines in deze serie onderscheiden zich door een hoog vermogen in combinatie met een compacte constructie. Hij is uitgerust met een borstelloze EC-motor, heeft een hoog rendement en is onderhoudsarm. De EC-technologie maakt daarnaast de zeer compacte constructie van de machine mogelijk, die zich vooral bij serietoepassingen waarmaakt. „De accuschroefboormachine ligt heel goed in de hand en je kunt werken zonder snel vermoeid te raken“, licht Dirk Aßmann toe en test meteen nog een andere eigenschap: de nieuw ontworpen en op de markt unieke precisiekoppeling. Wanneer de koppeling klikt, wordt dit herkend door een elektronische regeling die de motor stopt. Het lawaai bij doordraaien van schroeven valt daardoor weg, trillingen worden tot een minimum beperkt en het materiaal en de koppeling slijten minder. Het resultaat: een geringere slijtage en zo een langere levensduur van machine en accessoire.

De medewerker van de technische dienst is tevreden met de betrouwbaarheid van het gereedschap en het resultaat: „We hebben vijf tot zes uur nodig om de beschermingsmuur rond het hele gebouwencomplex op te bouwen. Misschien kunnen we dat vandaag nog overtreffen.“ Voor de schroefverbindingen van de midden- en eindsteunen in de grondverankeringen gebruikt het team een zeer krachtige machine van Bosch, de GDS 18 V-LI HT Professional. Die is met een draaimoment van 650 Newtonmeter bij harde schroefverbindingen de sterkste 18 volt accuslagmoeraanzetter van Bosch en dat valt bij deze toepassing gelijk op − de laatste middenbalk is snel geplaatst. „Teamwerk lukt eigenlijk alleen wanneer je binnen de kortste keren met goed, paraat gereedschap de klus kunt klaren“, vat Dirk Aßmann de toepassing van vandaag samen. En terwijl enkele bewoners van het museum op hun gemak rondjes blijven draaien in de aquaria van het Ozeaneum en geen flauw vermoeden hebben van stormachtige tijden, wordt buiten alweer het afbreken van de beschermingsmuur voorbereid. „Wanneer het de volgende keer zover is, dan zijn we er klaar voor“, zegt Dirk Aßmann en steekt de accu's van de nieuwe teamleden van Bosch daarvoor alvast in het laadstation.

Download PDF
Download PDF
Over Bosch Powertools

© 2016 Robert Bosch GmbH | Bosch Power Tools | www.bosch-professional.nl
De wereld van het professionele blauwe elektrische gereedschap van Bosch.

Als vakman wordt veel van u verwacht: snel werken, betrouwbaarheid, competentie, volle inzet – dat betekent uitstekend werk. Is het dan niet vanzelfsprekend dat u van uw elektrisch gereedschap hetzelfde verlangt? Het professionele blauwe elektrische gereedschap van Bosch wordt ontwikkeld om uitstekend werk te leveren. Het gereedschap voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van prestatie, precisie en robuustheid voor uitstekende professionele werkresultaten.

Professioneel blauw elektrisch gereedschap van Bosch – voor professionals van professionals.