Krachtige 18-volt-boorhamer van Bosch zorgt voor veilige eerste tocht op de beklimmingsroute in het Spaanse „El Chorro“

257995  dsp0449 26b6c7 large 1505124014

Vanuit de verte gezien lijken ze onneembaar, de ruige en steile kalksteenhellingen van de „Sierra de Huma“ in het nationaal park „El Chorro“. Het gebied behoort tot de Spaanse provincie Málaga. El Chorro biedt met zijn gigantische ravijnen, grotten en steile hellingen stof tot veel verhalen: bijvoorbeeld over de „Koningsweg“, ofwel de „Caminito del Rey“, die door kloven van een rivier leidt en ooit werd gezien als een van de gevaarlijkste wandelpaden van de wereld. Of de „Arabische trap“, een bouwwerk uit lang vervlogen tijden dat zich met talloze treden langs Moorse graven via steile hellingen omhoog slingert. Hier, waar gieren boven bergtoppen cirkelen en steenbokken gedurfd berghellingen beklimmen, heeft zich een van de grootste klimgebieden van Europa ontwikkeld. Er zijn al meer dan 2000 routes en nog lang niet alles is getrotseerd. Zo ook de ca. 300 meter hoge steile helling in de sector „Escalera Suiza“, die Tobias Görtz van de Climbing Lodge El Chorro al heel lang als eerste wilde beklimmen. Met behulp van de accuboorhamer GBH 18V-26 F Professional van Bosch heeft hij die route nu voor de klimwereld geopend.

 

Een nieuwe vrijheid beleven: eerste beklimming met de accuboorhamer GBH 18V-26 F Professional

Tobias Görtz heeft met de opening van de Climbing Lodge El Chorro zijn levensdroom vervuld. In het winterseizoen biedt hij hier klimcursussen voor beginners en gevorderden aan en richt zich daarbij ook op mentale training: de eigen kracht beoordelen en angsten overwinnen om een gevoel van vrijheid te beleven. Voor zichzelf heeft hij deze vrijheid met de eerste beklimming van routes met meerdere kabellengtes ontdekt: „Tijdens het klimmen ben ik volledig één met mezelf. Ik betreed een ruimte waar daarvoor nog niemand is geweest." En hij voegt eraan toe: „De uitvinding van de boorhaak heeft de klimsport compleet veranderd. Om ervoor te zorgen dat een route veilig is, moet een eerste beklimmer weten hoe een anker correct wordt bevestigd. Dat lukt niet zonder hoogwaardig materiaal en krachtig gereedschap met een lange acculooptijd. Zonder een accuboorhamer als de GBH 18V-26 F Professional zou ik de route in El Chorro helemaal niet opgezet kunnen hebben."

De 18-volt-boorhamer biedt Tobias Görtz een slagenergie van 2,6 joule. Hij is met een EC-motor uitgerust en bezit daardoor een hoog rendement. Beide eigenschappen bieden een kracht die vergeleken kan worden met die van een kabelgebonden apparaat uit de 2-kiloklasse. „Ik had niet gedacht dat deze machine zo veel power heeft. Hij verdwijnt in de rots alsof het boter is", legt Tobias Görtz uit. Hij is vandaag met de eerste beklimmers Thomas Dürmeier en Sabine Bauer op weg gegaan om het laatste deel van de route te beveiligen.

 

Weten waaraan het leven hangt: hoe men een anker veilig bevestigt

De eerste boorhaak van de dag brengt Thomas Dürmeier boven op de top aan. Van hieruit dalen Tobias Görtz en Sabine Bauer vijftien meter in de diepte af om de laatste standplaatsen aan te brengen waaraan de klimmers later hun kabels kunnen inhaken. Tot een standplaats behoren twee ankers voor zware lasten die elk met een haakoog en moer zijn voorzien en met een relaisketting worden verbonden. De kabels worden door middel van karabijnhaken aan de relaisketting bevestigd. Tobias Görtz brengt de boorhaken met de accuboorhamer aan. Voor deze route heeft hij in totaal 140 stuks nodig. Hoe men een anker correct aanbrengt, verklaart hij als volgt: „Ik boor eerst een gat met een diameter van tien millimeter. Precisie is belangrijk opdat de haak goed vastzit. Het boorgat wordt dan uitgeblazen en het anker voor zware lasten wordt inclusief haakoog met een hamer erin gedreven. Vervolgens haalt men de moer aan en ontstaat er een spreideffect: een manchet schuift over het conische einde van het anker en zet deze muurvast."

 

De laatste meters voor een nieuw verhaal

Het team met eerste beklimmers werkt geconcentreerd en schiet goed op. Zo kort voor het einddoel is Tobias Görtz blij dat de 18-volt-accu met 5,0 Ah nog steeds energie heeft: „Als je aan een kabel hangt en de accu is leeg, moet je alles opgeven." Ook zijn eigen krachten kon hij met het apparaat ontzien: bij de GBH 18V-26 F Professional ligt de handgreep op één lijn met de booras. De L-vorm en een efficiënte trillingsdemping zorgen ervoor dat er met niet al te grote inspanningen gewerkt kan worden. Bij de zware toepassingen onderscheiden zich bovendien de geïntegreerde KickBack Control van Bosch, die een onverwachte terugslag verhindert, alsook de Electronic Precision Control (EPC). Deze beperkt het maximale vermogen van de boorhamer bij het aanboren tot 70 procent, zodat vanaf het begin in de slagmodus en tegelijkertijd nauwkeurig kan worden gewerkt. De top is nu bereikt. Eerst grote vreugde, dan een moment van bezinning, onder diepe indruk van het uitzicht en de prestatie. Er is een nieuw verhaal geschreven: de klimroute wordt met de naam „Blue Line“ gedoopt. De route heeft twaalf kabellengtes en een moeilijkheidsgraad van 5+. Ze werd met teamgeest en een blauwe accuboorhamer van Bosch opgezet.

 

Professionele gereedschappen van Bosch testen met #builtwithBosch

Wie professionele elektrische gereedschappen van Bosch wil testen, kan aan de actie #builtwithBosch deelnemen. De beoordelingen en testen worden door posts, foto's en video's via de Bosch Facebook-communities in Europa met andere professionals gedeeld. Meer informatie over de actie en aanwijzingen voor de aanmelding vind je hier: www.bosch-professional.com/builtwithbosch – en natuurlijk ook op de Facebook-pagina van Bosch professionele elektrische gereedschappen: https://www.facebook.com/BoschProfessionalPowerToolsenAccessoiresNederland/

Download PDF
Download PDF
Over Bosch Powertools

© 2016 Robert Bosch GmbH | Bosch Power Tools | www.bosch-professional.nl
De wereld van het professionele blauwe elektrische gereedschap van Bosch.

Als vakman wordt veel van u verwacht: snel werken, betrouwbaarheid, competentie, volle inzet – dat betekent uitstekend werk. Is het dan niet vanzelfsprekend dat u van uw elektrisch gereedschap hetzelfde verlangt? Het professionele blauwe elektrische gereedschap van Bosch wordt ontwikkeld om uitstekend werk te leveren. Het gereedschap voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van prestatie, precisie en robuustheid voor uitstekende professionele werkresultaten.

Professioneel blauw elektrisch gereedschap van Bosch – voor professionals van professionals.