Veelzijdig toestel met lange levensduur: De GDX 18 V-EC Professional van Bosch met EC-motor geschikt voor dopsleutels en schroefbits

22 APRIL 2014, BREDA
Samenvatting
Bosch breidt zijn programma voor accutoestellen met EC-motoren uit met de eerste draaislagmoeraanzetter: de GDX 18 V-EC Professional. Hij combineert de voordelen van de EC-technologie met de geteste en unieke zeskant-/vierkantopname van het bestaande GDX-model. Hierdoor kunnen zowel schroefbits als steeksleutels gebruikt worden. De GDX 18 V-EC Professional garandeert daarnaast een langere levensduur tot 100% en een compactere en lichtere constructie dan gereedschappen met traditionele motoren. Hij draait met zijn 4,0 Ah-accu zo’n 490 schroeven van 6 x 65 millimeter in naaldhout. Dat is een verhoging van 40% in vergelijking met het model zonder EC-motor. Vaklui beschikken zodoende over een nog veelzijdiger en efficiënter toestel voor alle nodige verbindingen in de installatie-, metaal- en houtbouw.
  • „Universeel toestel met gecombineerde zeskant-/vierkantopname
  • „Hogere efficiëntie en langere levensduur dankzij EC-techniek
  • „Drie vooringestelde toerentalstanden om eenvoudig te werken
  • „LED's zorgen voor een feilloze verlichting van het werkgebied

Snel en comfortabel werken zonder terugslag

De GDX 18 V-EC Professional werkt zonder terugslag. De draaislagmoeraanzetter biedt een maximaal draaimoment van 185 newtonmeter van zodra het ½"-buitenvierkant gebruikt wordt. Hierdoor kunnen schroeven tot 16 millimeter diameter snel en krachtig vast- of losgedraaid worden. De waarden voor het ¼"-binnenzeskant liggen net iets lager. Drie vooringestelde toerentalstanden vereenvoudigen het werk: ze vermijden namelijk dat schroeven te ver worden gedraaid en hierdoor afbreken. De eerste stand is bestemd voor kleine schroeven, de tweede voor gemiddelde schroeven en de derde voor grote schroeven. Dit komt bijvoorbeeld overeen met het draaien van schroeven in platen, houten planken en metaalprofielen.

Compact toestel met geïntegreerd licht

De GDX 18 V-EC Professional behoort tot de "dynamicseries" van Bosch, een serie van zeer krachtige en tegelijk compacte toestellen. Hij is slechts 158 millimeter lang en weegt samen met de meegeleverde 4,0 Ah-accu zo’n 1,7 kilogram. Daardoor kan hij ook zonder probleem bovenhands en op krappe of moeilijk bereikbare plaatsen ingezet worden. De drie LED’s in de toestelkop zorgen voor een goede verlichting van het werkgebied. Ze kunnen naargelang de voorkeur aan- en uitgeschakeld worden en vereenvoudigen het werk bij slechte verlichting.

De draaislagmoeraanzetter wordt met een 18 volt Lithium-Ion-accu aangedreven. Het succesvol geteste "Flexible Power System" van Bosch garandeert compatibiliteit met alle bestaande elektrische gereedschappen en laadapparaten van deze voltklasse en biedt momenteel vier accuformaten aan: 1,5 Ah, 2,0 Ah, 3,0 Ah en 4,0 Ah.

De GDX 18 V-EC Professional is vanaf mei 2014 in de volgende varianten in de vakhandel verkrijgbaar:

in de L-BOXX met twee 4,0 Ah-accu’s met CoolPack-technologie en snellader voor €509,95,

in doos inclusief L-BOXX-inlay zonder accu en oplaadapparaat voor €309,95.

Dit zijn aanbevolen prijzen excl. btw.

Bosch biedt ook bijhorende accessoires aan: het "Diamond Impact"-assortiment bevat Torx-, PH-, PZ- en Hex-bits met een lengte van elk 25 en 50 millimeter en een "Anti-shock"-bithouder. Het “Impact Control”-assortiment omvat verschillende dopsleutels en dopsleutelbits. Beide werden speciaal ontwikkeld voor gebruik met slagmoeraanzetters.

Kort samengevat: de voordelen van de EC-technologie van Bosch

De borstelloze EC-motoren van Bosch bieden tal van voordelen in vergelijking met de traditionele DC-elektromotoren met koolborstels. Ze zijn namelijk volledig onderhoudsvrij en werken met een rendement van meer dan 80% in plaats van 60% tot 70%. Door het hoge rendement ontstaan er minder warmteverliezen. De toestellen worden niet zo heet en kunnen per acculading tot 30% langer presteren. Daarnaast beschermt de Electronic Motor Protection (EMP) tegen overbelasting: hij schakelt de motor onmiddellijk uit bij blokkeringen. Dankzij deze factoren verdubbelt de levensduur van Bosch-accumachines met EC-motoren in vergelijking met gereedschappen die uitgerust zijn met conventionele motoren. Bovendien draagt de EC-technologie bij tot de ontwikkeling van heel compacte en lichte gereedschappen. 

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Bosch Powertools

© 2016 Robert Bosch GmbH | Bosch Power Tools | www.bosch-professional.nl
De wereld van het professionele blauwe elektrische gereedschap van Bosch.

Als vakman wordt veel van u verwacht: snel werken, betrouwbaarheid, competentie, volle inzet – dat betekent uitstekend werk. Is het dan niet vanzelfsprekend dat u van uw elektrisch gereedschap hetzelfde verlangt? Het professionele blauwe elektrische gereedschap van Bosch wordt ontwikkeld om uitstekend werk te leveren. Het gereedschap voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van prestatie, precisie en robuustheid voor uitstekende professionele werkresultaten.

Professioneel blauw elektrisch gereedschap van Bosch – voor professionals van professionals.